- Elektronski podnesak

Elektronski Podnesak

Podneske stranke mogu predati Osnovnom sudu u Subotici elektronskim putem preko elektronske pošte, isključivo na adresu elektronske pošte Osnovnog suda u Subotici koja je određena za prijem elektronskih dokumenata: 

 

elektronski.podnesak@su.os.sud.rs

 

OBAVEŠTENJE O NAČINU PREDAJE PODNESAKA U OBLIKU ELEKTRONSKOG DOKUMENTA OSNOVNOM SUDU U SUBOTICI

 

Zakonom o parničnom postupku (član 98), Zakonikom o krivičnom postupku (član 230), Zakonom o opštem upravnom postupku (član 57) i Sudskim poslovnikom (član 157a) propisano je da stranka može predati/dostaviti sudu podnesak i u obliku elektronskog dokumenta putem elektronske pošte na adresu elektronske pošte koja je od strane organa javne vlasti određena za prijem elektronskih podnesaka.

Podnesak izrađen kao elektronski dokument fizička i pravna lica (stranke) dostavljaju organima javne vlasti putem elektronske pošte na adresu elektronske pošte koja je od strane organa javne vlasti određena za prijem elektronskih podnesaka (član 15, stav 1. Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju ( „Službeni glasnik RS“ br.94/2017.).

U opštenju stranke sa organima javne vlasti identitet stranke utvrđen na osnovu registrovane šeme elektronske identifikacije visokog nivoa pouzdanosti zamenjuje potpis stranke na podnesku (član 20, stav 4. Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju „Službeni glasnik RS“ br.94/2017.).

Kvalifikovani elektronski potpis ima isto pravno dejstvo kao i svojeručni potpis. Kvalifikovani elektronski potpis može da zameni overu svojeručnog potpisa, ako je to propisano posebnim zakonom (član 50, stav 2. i 3. Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju „Službeni glasnik RS“ br.94/2017.).

Ako je zakonom propisano da akt treba da bude potpisan od strane određenog lica, smatra se da je taj uslov ispunjen za akt u obliku elektronskog dokumenta ako je na kraju elektronskog dokumenta navedeno ime i prezime odgovarajućeg lica i elektronski dokument potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisom tog lica (član 157a, stav 3. Sudskog poslovnika). 

 Elektronski dokument koji stranka dostavlja sudu putem elektronske pošte, mora biti potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisom.

Tako potpisan dokument u elektronskom obliku dostavlja se Osnovnom sudu u Subotici putem elektronske pošte i to u prilogu elektronske pošte.

Takođe, stranke mogu dostaviti sudu putem elektronske pošte i digitalizovani dokument koji je nastao digitalizacijom izvornog dokumenta i koji ima istu dokaznu snagu kao originalni akt ako su kumulativno ispunjeni sledeći uslovi i to:

1) da je digitalizacija akta obavljena na jedan od sledećih načina, odnosno pod nadzorom:

(1) fizičkog odnosno ovlašćenog lica fizičkog lica u svojstvu registrovanog subjekta ili ovlašćenog lica pravnog lica čiji je to akt, ili
(2) lica koje je ovlašćeno za overu potpisa, rukopisa i prepisa u skladu sa zakonom koji uređuje overu potpisa, rukopisa i prepisa, ili
(3) lica koje je posebnim zakonom ovlašćeno za overu digitalizovanog akta;

2) da je istovetnost digitalizovanog akta sa originalom potvrđena kvalifikovanim elektronskim pečatom ili kvalifikovanim elektronskim potpisom lica iz podtač. (1)-(3) ovog stava ili lica na koga su prenete nadležnosti na osnovu kojih je akt donet.

Stranka koja dostavlja Osnovnom sudu u Subotici podneske putem elektronske pošte dužna je da označi adresu elektronske pošte koju je odredila za prijem potvrde o prijemu dokumenta u elektronskom obliku, odnosno adresu prebivališta - boravišta ili adresu lica ovlašćenog za prijem pismena radi dostavljanja potvrde putem javnog poštanskog operatera (PTT).

Elektronska pošta pristigla na zvaničnu adresu elektronske pošte u toku dana od 00:00 do 24:00 časa zavodi se prvog narednog radnog dana, pod datumom prijema, a unosi se prema vremenskom redosledu prijema. Izuzetno, kada se rokovi računaju na sate, elektronska pošta se zavodi istog dana prema vremenskom redosledu prijema

Informacije o formatu elektronskog dokumenta, o tome kako se vrši potpisivanje elektronskog dokumenta kvalifikovanim elektronskim potpisom i podešavanjima aplikacija za potpisivanje kvalifikovanim eletronskim potpisom, stranke se mogu upoznati na internet stranama kvalifikovanih pružaoca usluga od poverenja.